Terhesség

„Kettő helyett eszem” – mi sem igazabb ennél. A legfontosabb, hogy ellenőrzött, megbízható alapanyagokból készült dolgokat együnk.

Ha figyelünk a kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozásra, minden rendben lesz.

A várandósság nem betegség. A kilenc hónap alatt fokozottan kell odafigyelnünk, hogy mindig állapotunknak megfelelő mozgásformákat végezzünk, kivétel ez alól a fenyegető vetélés, vagy ha nőgyógyászunk pihenést javasol bármilyen kóros ok miatt.

A napi fél óra séta kötelező. Szakszerűen irányított terhes torna otthon is gyakorolható. A jóga testet-lelket felüdítő, a terhelés szintjét szakember határozza meg. A szokvány otthoni munkák végezhetőek, de számoljunk a fokozott balesetveszéllyel. Gondolok itt székre állva függönylevételre, vagy a kis létráról végzett ablakmosásra. Ezekben férjünk sokkal ügyesebb, mint mi, örömmel segít és a megerőltetőbb tevékenységeket is szívesen veszi át. Cserébe, ha tornázunk vagy jógázunk, engedjük meg, hogy ő is átmozgassa berozsdásodott ízületeit, természetesen társaságunkban.

Bizonyos sport tevékenységekről, mint pl. lovaglás, síelés, versenyszerű kerékpározás le kell mondanunk, születendő gyermekünk egészsége érdekében.

A naponta rendszeresen végzett testmozgás nagyon meg fogja könnyíteni szülésünket. A rendszeresség már önmagában is egy fegyelmezett édesanyát eredményez.

Lelki kondíciónkat ugyanilyen fontos karbantartani. Rákészülve menjünk neki a szülésnek.

Ha a fenti irányelveket megtartjuk, nagyon sokat teszünk gyermekünk könnyebb, szövődménymentes születése érdekében.

Abból a tényből kiindulva, hogy a várandósság és a szülés nem betegség, hanem egy természetes állapot, jogos az édesanyák azon kívánsága, hogy ne kórházi körülmények között szüljék meg gyermeküket. Civilizált országokban a gyermekek 10-30 %-a nem kórházban születik.

Nagyon végig kell gondolni, hogy ki az alkalmas anya, és kik azok a szakemberek, akik alkalmasak arra, hogy a babát és a mamát nem veszélyeztetve otthon bonyolítsák le ezt a csodálatos eseményt.

Jogszabályilag jól körbe kell határolni, hogy mikor lehet és mikor nem, itt ki kell térni a terhesség alatti esetleges problémákra, az édesanya korára, stressz tűrő képességére, a körülmények biztosítására, a felszerelés meglétére, a szakszemélyzet létszámára, alkalmasságára, de nagyon fontos a háttér kórház értesítése a szülés megindulásáról.

A gyermekorvos feladatait is törvény írja elő.

A legkisebb szövődmény esetén a gyors kórházba juttatás biztosított legyen.

Magyarországon éppen napjainkban formálódik a szakmai és jogi háttér törvénybe foglalása.

Ha minden szülés szövődménymentes lenne, akkor sem gondolom, hogy az anyukák 15-30 %-ánál nagyobb rétege választaná ezt a módot.

Biztosítani kell a jól felszerelt kórházak szülészeti részlegének családbarát kialakítását, néhány méterrel odébb perinatális intenzív centrum szükség esetén magas színvonalú ellátással várja a babát.

Mint magánember hozzátartozóimat biztos, hogy az utóbbi lehetőségre beszélném rá inkább, de a mama jogait igen is tiszteletben kell tartani, és legyen lehetőség az otthonszülést vállalni.

A terhesség alatt lezajlódó betegségek nem közömbösek fejlődésben lévő magzatunkra. Különösen a terhesség első hónapjában esendő magzatunk. Nem csak a rettegett rózsahimlő, bárányhimlő, hanem bármely vírusfertőzés is okozhat fejlődési rendellenességet.

Közösségbe járó nagyobb gyermekünk különösen sok betegséget közvetíthet. A betegségek egy része védőoltással megelőzhető. Tisztázzuk gyermekvállalás előtt, hogy rózsahimlő, bárányhimlő fertőzésen átestünk e már, amennyiben nem a védőoltás feltétlenül javasolt.

Gyermekünket is oltassuk. A rózsahimlő náluk kötelező, a bárányhimlő választható oltás, de feltétlenül ajánlott.

Várandós anyukáknál az új influenza nagy veszélyt jelent. Gyakrabban kapják el a terhesek, és tízszer nagyobb a kockázata, hogy kórházi akár intenzív osztályos ellátásra szoruljanak a betegség következtében.

A magas láz önmagában veszélyes a magzatra. Feltétlenül kapja meg az influenza elleni oltást a terhes édesanya, és előző terhességből született gyermeke is. Közös háztartásban lakó férj, nagyszülő rokon sem maradjon ki az oltásból. Óvodás gyermek kitiltása testvérkéje megszületéséig nem indokolt, főleg ha betegség esetén elkülöníthető, és gondos nagyszülői vagy apai ápolás biztosított.

Cica, kutya terhesek közvetlen környezetéből átmenetileg eltávolítandó. Súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegséget terjeszthetnek.

Terhes anyukát, frissen szült kismamát csak teljesen egészségesen látogassunk, ha lehet kezdetben csak a legszűkebb rokoni kör, rövid időre nem szállóvendégként. Szállóvendég csak a babaápolásban segédkező legszorosabb családtag lehet pl.: a kismama édesanyja.

A fenti tanácsok megtartása esetén sok betegségtől védhetjük meg a mamát és a születendő babát.

Zárszónak a gondos, alapos fertőtlenítő kézmosásra hívom fel a figyelmet, ami akár életmentő is lehet.

Nagy odafigyelést igényel a terhesség alatti táplálkozás. Könnyűnek, változatosnak vitaminokban, nyomelemekben, vasban gazdagnak kell lenni. 

A kettő helyett kell enni, régi szabály már régen megdőlt. Ehelyett inkább azt mondjuk, okosan együnk. Alapszabály a szorulásra való hajlam miatt is a rost dús étrend. Ezt főzelékekkel, nyers és párolt zöldségekkel, gyümölcsökkel tudjuk biztosítani. Laza széklet-ürítés estén a répát, almát, banánt helyezzük előtérbe. Szorulásnál a barack készítmények, szilvalekvár nagyon jótékony hatású. Sok aranyeres problémát előzhetünk meg, ha a fenti szabályt betartjuk, esetleg alkalmanként étrendünket kamillateával egészítjük ki.

A kismama szemszögéből fussunk végig a vitaminokon úgy, hogy természetes módon hogyan jutnak a szervezetbe.

„A” vitamin: a látáshoz, növekedéshez, immunerősítéshez elengedhetetlen- máj, vaj, hal, répa, barack, paprika, spenót, tojássárgája tartalmazza.

„B1” vitamin: szívműködést, idegrendszer működését, növekedést, emésztést segíti – húsfélék, tej, burgonya hüvelyesek, zab, mogyoró tartalmazza

„C” vitamin: antioxidáns hatású védi izmainkat, szalagjainkat, ízületeinket, szájnyálkahártyánkat, immunrendszer erősítő, szerepe van a vasfelszívódásban is – citrusfélék, paprika, csipkebogyó, eper, káposzta nagy adagban tartalmazza.

„D” vitamin: csontosodás, fogak épségének megőrzésében van nagy szerepe, kalcium felszívódását segíti, foszfor szintet szabályozza- tejtermékekben, tengeri halakban, margarinban, májban sok található belőle.

„E” vitamin: sejtvédő hatása van, bőr, kötőszövet izomzat regenerálódását segíti, immunerősítő – természetes forrása napraforgó, kukorica, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák.

Folsav: vérképzésben, sejtosztódásban, izomépítésben, idegrendszer működésben fontos szerepe van, a magzat ideális fejlődéséhez nélkülözhetetlen- zöldfőzelékek, hüvelyesek, tojás, gabonafélék, narancs tartalmazza.

„K” vitamin: szerepe csontfelépítés és véralvadás segítésében van- káposzta, spenót, petrezselyem, répa, kelbimbó evésével fedezhetjük szükségletünket.

Vas: a kismamának a vasbevitelre fokozottan kell odafigyelni, szédülés, fejfájás, magzati vashiány az ideális bevitellel megelőzhető – rendkívül jó forrás: hal, hús, dió, mák, sütőtök, kapor, zeller, cékla, spenót (heti egyszer).

A fenti tanácsok betartása esetén születendő gyermekünk nem valószínű, hogy még egyéb vitamin bevitelét igényelné, a magzatvédőt nőgyógyászunkkal már a születés tervezés időszakában beszéljük meg. 

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a szülés a terhesség 28-39 hete közötti időben indul meg. Érettnek nyilvánítjuk az újszülöttet 2500 grammos születési súly felett.

A koraszülés gyakori probléma, ráadásul emelkedő tendenciát mutat, a szülések közel 10 %–át érinti. Gyakoribb fiatal terheseknél, először szülő nőknél, és 40 év felettieknél.

Sok tényező szerepel a kiváltó okok között, mint pl.: a női belső nemi szervek fejletlensége, szűk medence, méhizom daganat, mechanikus sérülés, anyai betegségek, cukorbetegség, terhességi mérgezés, méhlepényi elváltozások, vagy életmódi okok dohányzás, terhesség megszakítás, lelki- és fizikai megterhelés, stb.

A koraszülés lefolyása ugyanolyan, mint a rendes szülés. Először megszületik a magzat, majd ezt követi a lepény megszülése. Elhúzódó szülések hátterében az ilyenkor gyakori fájásgyengeség az ok. Elhúzódhat a lepényi szak is, gyakoribb az úgynevezett atóniás vérzés is.

Általános szabály, hogy a terhesség továbbviselése növeli a koraszülött túlélési esélyét. Ezért az esetek jelentős részében a terhesség megtartása az elsődleges cél. Nagy előnyt jelent a születendő gyerek szempontjából, ha a megindult szülés perinatalis intenzív centrumban (PIC központ) fejeződik be. Hihetetlen sokat fejlődött az elmúlt évtizedben a koraszülöttek intenzív ellátása, ez külön szakma a gyermekgyógyászaton belül. Képzett szakorvos, jól felszerelt centrumban csodákra képes a pici túlélésével kapcsolatosan. Egyre több reménytelenül kis súlyú baba nő fel károsodás mentesen.

Szeretném felhívni a figyelmet a rendszeres terhes gondozásra. A szoros kapcsolattartás a védőnővel, a háziorvossal és a szülész orvossal elengedhetetlen. A terhesség kezdetén bármely apró figyelmeztetés akár csak pecsételő vérzés, hasi görcs, fájás vagy bármely más általános tünet azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Életmódunkat úgy változtassuk meg, hogy minden a születendő gyermekünk érdekét szolgálja, így megnő az esélye, hogy nem koraszülött babát hozunk a világra.

Ha a terhesség 280 napnál tovább tart, akkor túlhordásról beszélünk. Hosszabb, rövidebb eltérés mindig előfordul, ezért a valódi túlhordás rendkívül ritka. Az esetek hátterében leggyakrabban, a szülés időpontjának kiszámolásába csúszik hiba. A hosszabb ciklusú nőknél, (akiknél a vérzés nem 28 naponként jelentkezik), gyakrabban fordul elő, és a terhes anyukáktól szerzett információk sem minden esetben pontosak.

Akkor kóros a túlhordás, ha a kiírt időpont után 3-4 héttel sem indul meg a szülés. Túlhordás esetén igen korrekt vizsgáló módszerek állnak rendelkezésünkre, de nagyon sokszor csak a szülés után a magzat vizsgálatából tudjuk meg, hogy túlhordással állunk szemben. Ilyenkor aránytalanság lehet a magzat hossza és súlya között. Ha a magzat 52 cm-nél hosszabb, de a súlya ennek nem felel meg valószínű túlhordás az oka. Ekkor a hossznövekedés folytatódik, de a zsírpárna megfogyása következtében a súlygyarapodás aránytalan. Az óriásmagzatok többsége ezért is túlhordott: a körmök túlérnek ujjacskáik végén, a magzatmáz hiányzik, és a méhlepény elöregedése is túlhordást jelezheti. Ilyenkor a szülés is elhúzódóbb. Ritkán, de előfordulhat a szülés mesterséges megindítása. Ha a szülés megindítása eredménytelen akár császármetszés is felmerülhet. Ezért működjünk együtt a szülészorvosunkkal minden utasítását betartva születendő gyermekünk, és magunk érdekében, mert a túlhordás akár életveszélyt is jelenthet.

Szervezetünk működésének irányításában a hormonális rendszer, és az idegrendszer játszik fontos szerepet, ez a két rendszer párhuzamosan egymást kiegészítve működik. A hormonális rendszer hatása lassúbb, napokig tart míg hatása észlelhető, szemben a villámgyors idegrendszeri válaszokkal.

A belső elválasztású mirigyrendszer rendellenes működése rengeteg változatos kórkép okozója lehet. Gyermekkorban a következők bírnak a legnagyobb jelentőséggel:

 • Agyalapi mirigy rendellenes működése esetén jelentkező tünetek: hossznövekedési problémák, vércukorszint csökkenés, korai nemi érés, hőszabályozás labilitása, görcsös betegségek, evési, alvási zavarok, vízfejűség, fejfájás, látótér kiesés.
 • Pajzsmirigy betegségek: golyva, fogyás, nyelészavar, szívfrekvencia növekedés, székrekedés, értelmi képesség megváltozása, bőrproblémák.
 • Mellékpajzsmirigy betegségek: izomgörcs kalcium szint csökkenés miatt, vesekő.
 • Hasnyálmirigy betegségek: vércukorszint emelkedés (cukorbetegség), vércukorszint csökkenés.
 • Mellékvese betegségek: hízás, magas vérnyomás, fáradékonyság, alacsony vércukorszint, hossznövekedési eltérés, ioneltérések.
 • Petefészek betegségek: korai nemi érés, elhúzódó, nemi érés, mellnövekedési rendellenességek.

A fenti tünetek észlelése esetén ha felkeresi gyerekorvosát, gyermekének alapkivizsgálása után biztosan endokrin rendelésre fogja irányítani, ahol részletes kivizsgálást végeznek.

A terhesség során a kismamáknak nemcsak magukra, hanem születendő gyermekükre is tekintettel kell lenniük. A bárányhimlő azok közé a fertőzések közé tartozik, ami a terhesség alatt magzatkárosító hatású lehet. Szerencsére rendkívül nagy a fogékonysága, a felnőtt lakosság közel 95 %-a már átvészelte a fertőzést, a bárányhimlőn átesett személy életre szóló védettséget nyer.

Lappangási ideje 12-21 nap, a bevezető tünetek fejfájás, láz, majd bőrkiütések  és a jellegzetes bőrelváltozások megjelenése. Színes gombostűfejnyi foltok jelennek meg, ami később átmegy hólyagokba, a bennük lévő víztiszta folyadék zavarossá válik, majd pörkösödik, és leesik. A kiütések minden fázisa egyszerre látható. A gyógyulás ideje általában 7-10 nap.

A vírus terápiája tüneti kezelésből: lázcsillapításból, és fertőtlenítő hintőpor használatából áll. Tilos minden nemű krém, kenőcs vagy beszáradó rázókeverék használata, mert az így kezelt kiütések könnyen elfertőződnek.

Minél idősebb korban jelentkeznek a szövődmények, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése, annál gyakoribb a komplikáció. Sajnos az utóbbi időben a szövődmények száma nő, ráadásul a bárányhimlőn átesett ember a szintén bárányhimlő vírus által okozott övsömört is megkaphatja.

Létezik ellene védőoltás, ezt a 9 hónaposnál idősebb egészséges gyermekek kaphatják meg, az oltás ismétlendő. Ha bizonytalan benne, hogy volt-e bárányhimlője, vérmintából ellenanyag szint vizsgálattal kideríthető.

Ha gyermekének az oltást beadatta, akkor megtett mindent annak érdekében, hogy ne kapja el a bárányhimlőt, ne legyen idegrendszeri szövődménye, és a bőrkiütések után visszamaradó esetleges életre szóló hegesedés sem fenyegeti.

Nagyon sok szülő az utolsó pillanatra hagyja a babával kapcsolatos bevásárlást. Jobban járunk, ha a terhesség félideje után havi rendszerességgel szerezzük be a szükséges holmikat. Komoly anyagi terhet jelent egyszerre beszerezni a pici személyes dolgait, és azokat a felszerelési tárgyakat, bútorokat, melyek feltétlenül kellenek.

Kezdjük a nehezével. A babakocsi igen széles választékban áll rendelkezésre. Javasolom, hogy még az igényes szülők is nézzenek körül használt babakocsi fronton. Nagyon jó árban lehet új állapotú darabokhoz is hozzá jutni, ráadásul sok olyan van, melyet nagy tapasztalattal rendelkező praktikus kocsikat gyártó cégek készítettek. Ezeket akár fél áron is megvehetjük. A választáskor a kerékméretre érdemes nagyon figyelni. A pici kerekűek ráznak, ráadásul nehéz tolni őket.

Autósülés. Ha van a kocsinkban alkalmas fogadószerkezet, akkor vásároljunk egy könnyen ki- bepattintható darabot. Ezek közt, akárcsak a babakocsinál, sok szép állapotú használt darabot találhatunk. Azonban van, amiből újat kell vennünk mindenképpen. Ilyen a bölcső és a kiságy lelke, a matrac. Ennek feltétlenül szorosan kell illeszkednie az ágyba.

A mózeskosár az első hetekben különösen jó szolgálatot tehet, mert bárhová magunkkal tudjuk vinni benne a kicsit. A pici komfortjához természetesen a takaró, a lepedő, a paplan és a hálózsák is elengedhetetlen tartozék.

Az egyik legfontosabb dolog a pelenka. Mostanában újra divat a mosható pelenka. Ha mosatjuk, azzal pénzt ugyan nem spórolunk, de környezet kímélően cselekszünk. Az indító csomag 40-50 darabból álljon. A pelenkázó mindenképp olyan hely legyen, ahol a baba nem tudja leverni később a kenőcsöt, hintőport, stb.

Az etetéshez kezdetben csak mellszívóra lesz szükségünk, de későbbiekben ivópohár, cumisüveg, csőrös bögre is nélkülözhetetlen lesz. Az etetőszék beköthető legyen és stabilan álljon.

A babakádak csak csúszásgátló betéttel jelentenek biztonságot, erre mindig figyeljünk.

A pelenka mellett a ruháké a másik kényes terület, hiszen ez éjjel-nappal babánkon lehet. Ha előre tudjuk a baba nemét, az komoly előny. Sokan csak szüléskor szeretnének szembesülni azzal, hogy kisfiú vagy kislány lesz. Ők kicsit nehezebben, de ugyanúgy tudnak pamut trikót, rugdalózót, kis sapkát vagy zoknit vásárolni.

A babaápolási dolgokat kicsink jövendő orvosával beszéljük meg, és utasításainak megfelelően szerezzük be, legyen az tea, hintőpor, popsi kenőcs vagy akár testápoló.

Nagy örömünkben mikor már biztosak vagyunk benne, hogy kisbabánk lesz, a nőgyógyász megválasztása mellett időben kell kigondolkoznunk, hogy ki lesz a jövendő gyermekünk orvosa.

Döntésünket annak tudatában kell meghoznunk, hogy a kiválasztott gyermekorvos részben családunk tagja lesz az elkövetkezendő tizennyolc évben. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kire esik a választás. Tájékozódni elsősorban a környezetünkben élő több gyermekes kismamáktól tudunk. Kérjünk részletes jellemzést mindegyik általuk ismert orvosról, mert lehetséges, hogy éppen az fog nekünk megtetszeni, aki a másik anyukának nem. Persze tanácsot a védőnők is tudnak adni, de azért azzal legyünk tisztában, hogy mindegyikük főleg a vele dolgozó orvost fogja javasolni.

Az első praktikus szempont, hogy a választott orvosunk a közelben lakik-e. Nincsenek ma már elérhetetlen távolságok, de jó, ha egy bő félórán belül autóval odaérhetünk.

Egy orvosról sokat elárul, hogy mobiltelefonja nyilvános-e? Sokan csak a rendelői telefonon állnak rendelkezésre, kizárólag 8-16 –ig. Este és hétvégén pedig még tanácsadásra, vagy telefonos segítségnyújtásra sem hajlandóak. Pedig hihetetlenül megnyugtató tud lenni, ha egy lázcsillapítási tanácsot azonnal megkaphatunk, vagy megkérdezhetjük, hogy kell-e futnunk az ügyeletre egy adott problémával.

Nem mindegy a rendelő hangulata sem. Egy mosolygós asszisztensnő mellett a kiegyensúlyozott, kedves orvos már fél gyógyulást jelent a gyermeknek.

Ha megtaláltuk választandó orvosunkat, legkésőbb a terhesség félidejében jelentkezzünk be nála, és keressük fel személyesen. Terhességünk alatt bármi is történik, az érdekelni fogja őt. Ha megérkezett a baba, akkor a legjobb, ha apuka is személyesen megismeri az orvost. A figyelmes doktor minden olyan gyógyszerrel pl. popsi kenőcs, D vitamin, K vitamin, fürdető, hintőpor ellát minket, aminek rendelkezésre kell állnia, mire a pici hazaérkezik.

Az utolsó nagyon fontos dolog, hogy ha nem vagyunk elégedettek, akkor teketóriázás nélkül válasszunk másik „családtag” orvost, mert a gyermekünk érdeke az első.

Sok sikert és szerencsés választást kívánok!

Amikor babát várunk, az mindig komoly hatással van a családra és a tágabb környezetünkre. A hatás végeredménye kellemes és kellemetlen is lehet attól függően, hogy mennyire rugalmas a környezet. Bár a terhesség azt jelenti, hogy a családban egyértelműen mi vesszük át főszerepet, minél észrevétlenebbül tesszük ezt, annál jobb.

A közvetlen környezetünkben kiemelkedően fontos a férj szerepe, mert neki kell biztosítania a nyugalmat. Az ilyenkor jellemzően felfokozott jövésmenést, rokonlátogatás neki kell udvariasan elhárítani. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség társaságára, hanem hogy csak akkor kell és annyi időre, amennyire mi szeretnénk.

Ha esetleg anyósunk vagy apósunk látogat el, nekik is gondosan kell figyelni, mit és hogyan mondanak. A humorosnak hitt, de félreérthető megszólalásoknak nincs helye. Vidáman, mosolyogva kell tehermentesíteniük minket. Szerencsére szüleink ösztönösen tudják, mi a feladatuk, hisz egyszer már ők is végigcsinálták mindezt. Mindig számíthatunk rájuk.

A terhesség alatt fokozott odafigyelést igényelnek a nagyobb gyerekek is. Ebben megint csak az apuka tud sokat segíteni nekünk. Figyelhet rá, hogy mi történik a gyerekekkel az iskolában, mivel töltik a délutáni szabadidejüket és hogy kikkel barátkoznak. Felhívhatja a gyerekek figyelmét arra is, hogy anyukájukkal legyenek kedvesek, fogadjanak neki szót, segítsenek neki, ha tudnak. Ha a gyerekek látják a családi összefogást, ha ők is részt kapnak a felelősségből, egészen máshogy fognak viselkedni.

Ne feledkezzünk meg a táplálkozásról sem. Nem csak a mi feladatunk, hogy odafigyeljünk, mit eszünk (azon kívül is rengeteg dologra kell koncentrálnunk). A családunk is sokat segíthet, hogy ne térjünk le a „helyes útról”, mert nagyon könnyű elcsábulni olykor.

Fontos éreznünk, hogy családunk mindig mellettünk van a terhességtől a szülésig. Egy jó szó, egy jól időzített szívből jövő simogatás akár egy koraszülést is megelőzhet. A legjobb, ha családtagjaink állandóan éreztetik velünk, hogy hálásak, mert az ő fiukat vagy lányukat, esetleg unokájukat hordjuk a szívünk alatt. Hozzuk a tudomásukra, hogy erre a megerősítésre minden nap szükségünk van.

A fenti tanácsokat betartva elkerülhetjük a fegyelmezetlen, önző környezetet, ami boldogtalanná tehetne minket és a születendő picit is. Helyette a kölcsönös alkalmazkodás bearanyozott kilenc hónapja vár majd ránk.

Először is: Egy jól gondozott, felelősség teljes cukorbeteg bátran vállalhat terhességet.

Természetesen nagyon fontos a fokozott odafigyelés mind a saját részünkről, mind a gondozó orvos részéről. Terhességet úgy vállalhatunk nyugodtan, ha a glicát HbA1 5-6 % körül van már legalább fél évvel a terhesség előtt. Extra odafigyelést a terhesség kezdeti szakasza igényel, a későbbi magzati fejlődési rendellenesség megelőzése miatt. Ahogy látjuk más cukorbeteg anyukák egészséges gyermekét, már mi is rettegés nélkül vállaljuk terhességünket.

A terhes nők 4-6 % -nál jelentkezik vércukorszint emelkedés a várandósság alatt. Ezt terhességi diabetesnek hívják. A rendszeres kontroll vizsgálatok mellett (vér, vizelet) ezt időben felismeri orvosunk, és a diétás utasítások megtartásával szerencsére könnyen rendeződik is a probléma.

Ha azonban nem figyelünk oda, akár magzati elhalás, koraszülés vagy nagy magzat 4,5-5 kg is előfordulhat. Tehát ne izguljunk, de ne is vegyük félvállról!

Ha a diéta mellett nem csökken kellően vércukor értékünk átmeneti inzulin terápiára is szükség lehet.

Korrekt gondozás mellett, ha jól együttműködünk orvosunkkal, az esetek 90 %-ban szülés után a vércukor értéke normalizálódik, az inzulin szükségtelenné válik.

Ne felejtsük, a vércukor kérdése is ugyanolyan, mint a babavállalás bármely más kérdése: figyelmet és fegyelmet igényel, de megéri a fáradtságot. Az élet talán legnagyobb boldogsága a megszületett egészséges gyermek.

Minden hormonváltozás befolyással van a női szervezetre, legyen az kamaszkor, változó kor, vagy terhesség. A terhesség alatt könnyen érezhetünk kedélyhullámzás (ne aggódjunk, ez a várandós nők 2/3- nál jelentkezik). Ez olyasmi, amit csak nehezen tudunk irányítani. Ilyenkor óriási felelőssége van a közvetlen környezetnek, családtagoknak, munkatársaknak, barátoknak is. Ők segítenek időben észlelni a szélsőséges kedélyállapot változást. Ha mi vesszük észre először, haladéktalanul hozzuk a legalkalmasabb családtag pl. férjünk vagy édesanyának tudomására.

Ne várjunk sokat, minél inkább elmélyül a depresszió, annál hálátlanabb feladat a kezelése. A gyors kezeléssel nem csak magunkat és környezetünket kíméljük, mivel egy depressziós anyának gyakran lesz gyermeke is depresszióra hajlamos.

A depresszió kiváltó okaként szerepelhet a rossz közérzet és hányás, ha nem terveztük a babát vagy ha rossz a családi vagy munkahelyi légkörünk. Könnyen okozhatja még étvágytalanság vagy túlevés, esetleg már a terhesség előtt is meglévő szorongásunk, pánikbetegségünk. De ugyanilyen kiváltó ok lehet különböző drogok vagy alkohol fogyasztása is.

Lehet, hogy a bajból pusztán a jó családi együttműködés segítségével kikerülhetünk.

Ha nem javul az állapotunk, elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt pszihiáterrel felvegyük a kapcsolatot. Nyugalom, terhesség elején javasolt depresszió elleni gyógyszerek nem szoktak veleszületett rendellenességet okozni a picinél. A pontos terápia beállítást mindig bízzuk szakemberre!

Ha komplex terápiában részesülünk, panaszaink csak átmeneti jellegűek lesznek, és végezetül a legjobb gyógyszert, egy egészséges gyermeket kapunk jutalmul.

A petesejt megtermékenyítése a méhkürtben, a pete beágyazódása pedig a méhben történik. Ha a fenti út közben zavar keletkezik, a terhesség méhen kívüli lesz. Ennek gyakorisága 1,2 % körül van, tehát elég ritka.

Kiváltó ok lehet gyulladás, hegesedés, cysta, izomdaganat, mesterséges megtermékenyítés, és egyéb fejlődési rendellenesség. Ha már volt méhen kívüli terhességünk, az hajlamossá tesz, hogy ismételten legyen, ezért fokozottan figyeljünk.

Az ilyen esetek legnagyobb részében a méhkürtben tapad meg a megtermékenyített petesejt. Szerencsés esetben tünetmentesen felszívódhat, akkor nem kell aggódni.

A méhen kívüli terhességet onnan ismerhetjük fel, hogy általában a második, harmadik hónap körül igen intenzív hasi fájdalom, rendkívül rossz közérzet kíséretében kürtrepedés következhet be. Sajnos erős ütőeres vérzés kíséri, ezért a beteg könnyen kerül életveszélyes állapotba. Eszméletvesztés is kísérheti a tüneteket. Ha ezt nem ismerik fel, a beteg elvérzik. Ezért fontos nagyon, hogyha erős fájdalmat érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz, ne várjuk, hogy majd magától elmúlik!

Előfordulhat még has űri terhesség is, de írtak már le olyat is, amikor normális méhen belüli terhesség méhen kívüli terhességgel szövődött. Szerencsére ezek igen ritkán fordulnak elő, és egy jól felkészült orvos, akivel szoros kapcsolatot tartunk, hathatós segítséget jelent, ha időben észrevesszük a tüneteket.

Hazánkban népbetegség a magas vérnyomás. Ha már két alkalommal mértek nekünk 140/90 Hgmm-t meghaladó értéket, az egyértelműen kóros. Terhesség alatt komoly kockázatot jelent a vérnyomás emelkedés. Ha babát várunk, vérnyomásunkat ellenőrzi a védőnő, a családorvos és a szülészorvosunk is.

Hypertonia jelentkezése esetén fokozott figyelemmel ellenőrzik az állapotunkat, mert magzatunkra és ránk nézve is jelentős veszélyt jelent a be nem állított vagy fehérje ürítéssel járó vérnyomás emelkedés. Lényeges, hogy meghatározzuk, mikor kezdett emelkedni a vérnyomásunk. Ehhez a belgyógyászati EKG vizsgálat mellett a 24 órás méréssorozat elvégzése valamint a laborvizsgálatok és a szemészeti vizsgálat is elengedhetetlen.

Babánk egészségét ultrahanggal, a magzati erek vizsgálatával majd a magzatmozgás folyamatos figyelésével ellenőrzik.

Ha elhanyagoljuk vérnyomásunk vagy vizeletünkben sok a fehérje, az terhességi toxémiához vezethet. Ennek a tünetei: fejfájás, élénk reflexek megjelenése, szövetek közötti folyadékpangás, izomgörcsök, látászavar, hasi illetve gyomor fájdalom. Súlyos esetben akár epilepsziaszerű rosszullét is megjelenhet, amely a terhesség mihamarabbi befejezésére kényszerít minket. A terhesség alatti gyógyszeres terápia nem egyezik meg a babát nem várókéval. Azonban, ha előzőleg volt már magas vérnyomásunk, a terhesség alatt nem lesz másik gyógyszerre szükségünk.

De nyugalom, ha szorosan együttműködünk orvosunkkal, és betartjuk gyógyszeres, diétás életmód tanácsait, akkor problémamentes szülésre számíthatunk.

Gyakori jelenség terhesség alatt az alacsony vérnyomás. Ellentétben a magas vérnyomással, ennek a problémának a kellemetlen, szubjektív tünetei dominálnak. Szerencsére közvetlen életveszélyt nem jelent.

Ha vérnyomásunk alacsony, és hirtelen mozdulatokat teszünk, könnyen fordulhat elő enyhe vérellátási zavar az agyunkban, esetleg rövid eszméletvesztés is.

Várandósságunk alatt szervezetünk a simaizomzat /méh / ellazítására törekszik. Az érfalakban lévő simaizmok ugyancsak elernyednek, ez a vérnyomás csökkenéshez vezet. A magzat nyomást gyakorol a mögötte haladó nagy erekre, ami főleg háton fekve okozhat nekünk vérnyomás csökkenést. Érdemes ezért inkább az oldalunkon fekve pihennünk.

Rossz közérzetünket bőséges folyadék bevitellel, kevés kávé és tea fogyasztásával, vaspótlással, tornával és sétával is enyhíthetjük.

A rendszeres vérnyomáskontroll elengedhetetlen, főleg a nagy nyári melegben kell figyelnünk. Többször együnk keveset és testhelyzetünket óvatosan változtassuk.

Nyugtassuk magunkat azzal, hogy terhességünk harmadik trimeszterében a vérnyomásunk már a normál érték felé fog közelíteni, szülés után pedig beáll a kilenc hónappal azelőtti szintre.

Gondozó orvosunkkal persze ettől még szoros kapcsolatot kell hogy tartsunk.

Közvetlen környezetünkben egy állat tartása igen nagy felelősséggel jár. A gondoskodó szeretet mellett szakszerűen is kell eljárnunk, mert nagyon komoly betegségeket kaphatunk el házi kedvenceinktől. Gondoljunk csak arra, hogy ez a rendkívül tisztaság igényes állat ugyanazzal a nyelvével tisztítja szőrét, amelyikkel végbele környékét is nagyon gondosan tisztán tartja. Néhány mikroszkopikus széklet rész akár egy simogatással is átkerülhet ránk. Remélem, ennek tudatában a cica azonnal kikerül a tiszta, bevetett ágyból.

Kedvencünknek legyen egy állandó helye, lehetőleg a kertben. A legmegfelelőbb számára egy hő és vízszigetelt ólacska. Ha mégis lakásban vagyunk kénytelenek tartani, ne uralja az egész lakást. Csak az előszobában vagy a konyhában járhasson, ahol rendszeres fertőtlenítős felmosást tudunk végezni. Dolgát lehetőleg kint végezze, ne a gyerek homokozójában, hanem a kert egy távoli, homokos sarkában. Lakásban ezt a helyet egy elkülönített macskaalommal tudjuk biztosítani.

Azonban ha cicaalmot tartunk, mindig gondoljunk a toxoplasma nevű kórokozó jelenlétére. Terhességünk előtt végeztessük el a toxoplasma tesztet. Ebből kiderül, hogy átestünk-e már a fertőzésen.

Ha cicával érintkezünk, azonnal mossunk kezet utána. Ürülékét gumikesztyűben távolítsuk el. Fertőtlenítős felmosáshoz is javaslom a gumikesztyű használatát.

Ha felmerül a gyanúja a terhesség alatti fertőződésnek, egy genetikai centrumot kell felkeresnünk. Sajnos ez a betegség vízfejűséget, vakságot, süketséget, méhen belüli elhalást, agyvelőgyulladást, a terhesség harmadik harmadában máj, vagy szívizomgyulladást okozhat. Vegyük nagyon komolyan!

Ha gondosak vagyunk, ezeket a veszélyeket kivédhetjük. A cica maradhat a ház körül, és egészséges bébit várhatunk.

A terhesség alatt sokszor jelentkezhet különböző testtájakon viszketés. Az esetek nagy részében nincs nagyobb jelentősége. A feszülő hasfalat dörzsölő ruha, a szárazabb bőr, a hormonszint változás, esetleges cukorszint-emelkedés, epe kiválasztási zavarok, allergiás tünetek is lehetnek kiváltó okok.

A panaszok megjelenésekor családorvosunktól, bőrgyógyászunktól várhatunk segítséget. A terápiás lehetőség meglehetősen korlátozott, mert magzatunk védelme érdekében csak szűk skálából tud kezelőorvosunk gyógyszert választani. Az esetek jelentős részében a vércukor beállítása, testápoló használata vagy a mosószerváltás meg szokta oldani a problémát. Ha ezek nem segítenek, orvosunk biztosan képes más módon megszüntetni, vagy enyhíteni a viszketést.

Figyelem, az öngyógyítás kerülendő!

Várva várt terhességünk nagy odafigyelést igényel az elhatározástól a szülésig. Ha meghoztuk felelősségteljes döntésünket, haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot szülész orvosunkkal. Vele a bizalmi kapcsolatnál is bizalmasabba fogunk kerülni. A terhesség alatt rengeteg múlik rajtunk, de választott orvosunkon is. Ha a felkeresett orvosban már az első beszélgetés után megbízunk és más anyukák is jó visszajelzést adtak róla, akkor biztosan megtaláltuk a legjobb segítséget születendő gyermekünknek.

A bekövetkezett terhesség esetén nagyon szoros kapcsolattartásra van szükség. Lényeges tudni, hogy a 24. terhességi hétig havonta kell megjelenni az orvosi vizsgálatokon. A 25-36. héten háromhetente, ezt követően hetente javasolt szülészorvosunknál megjelenni. A vizsgálatokra terhes gondozási könyvünket és meglévő leleteinket feltétlenül vigyük magunkkal. Célszerű, ha ilyenkor a reggeli első vizelet is velünk van.

Mire számíthatunk a vizsgálatoknál?

Első alkalommal alapos, minden szervre kiterjedő vizsgálat várható, vér és vizeletvizsgálat is. Vércsoport, ellenanyag szint, vércukor, hormonszint, fehérje, vas és különböző betegségek szűrése is. Lényeges még a testsúly, a testmagasság vizsgálata.

A terhesség második trimeszterében a 12-24. hét között UH vizsgálat, vérvizsgálat, 16-18 hetes korban pedig AFP, ami a különböző fejlődési rendellenességek (esetleges velőcső záródási zavar, Down kór) meglétét jelezheti. A genetikai vizsgálat, az UH vizsgálat és a nyaki redő vizsgálata nagyon lényeges. A terhességi cukorbetegség szűrése is ilyenkor történik. Vérnyomásunk változásait is folyamatosan követik.

A harmadik trimeszter orvosi vizsgálatai a vér, a vizelet, a vérnyomás és testsúly mérése. Ezen kívül még lesznek diétás tanácsok, terheléses vércukor mérés, UH vizsgálat, magzatmozgás megfigyelése. Ekkor derül ki a magzat neme, és a szülés várható lefolyását is megbeszéljük orvosunkkal.

A 38. héttől kezdve hetente rögzítik a magzat mozgásait. Egy estleges betegség a mama vagy a baba részéről speciális kiegészítő vizsgálatokat igényelhet, amelyek egyénre szabottak. A terhesség teljes lefolyása alatt nőgyógyászunk mellett rendszeres kapcsolatban legyünk háziorvosunkkal, védőnőnkkel is.

A pozitív gondolkodás, a terhestorna, a kiegyensúlyozott családi és munkahelyi légkör nagyban megkönnyítik az édes teher kilenc hónapos viselését.

Kedves anyukák és jövendőbeli anyukák!

Néha gondoljunk rá, hogy igen nagy mennyiségben vesznek körül bennünket vegyi anyagok. Mérgezhet a víz amit megiszunk, a banán, a kávé. A gyümölcsök és zöldségek rovarirtó szerek maradványait tartalmazhatják. Az arcra, testre vagy hajra kent szerek sem minden esetben mentesek a káros vegyi anyagoktól. A takarító szerek, légfrissítők, az alkohol, a cigaretta, a magas só tartalmú ételek bizony mind-mind mérgek.

Ezeknek a mérgeknek egy része gyorsan beépül szervezetünk zsírraktáraiba, másik részétől méregtelenítő rendszereink több- kevesebb sikerrel próbálnak megszabadulni. A méhlepény ugyan nagyon jó szűrő, de mindent ez sem tud kiszűrni. A mérgek közt van olyan, esetleg hormon tartalmú anyag is, amely megzavarja a baba normális fejlődését. Menekülni ezektől az anyagoktól nehéz, hisz környezetünkben mindenhol jelen vannak. Megtalálhatóak a talajban, a vízben és növényeinkben is. Java részük nagyon-nagyon lassan bomlik csak le.

Min változtassunk, hogy ezeket az anyagokat elkerüljük?

 • Ellenőrzött, ismert vagy otthon termelt bio-élelmiszereket fogyasszunk.
 • Igyunk házilag szűrt vizet. (Ásványvizeink 2-400 mg sót tartalmazhatnak deciliterenként)
 • Sószegényen étkezzünk. Sajnos a napi só szükségletnek akár másfélszerese is benne lehet három nagy szelet kenyérben.
 • Környezetbarát mosó és takarítószereket használjunk (ecet, szódabikarbóna, gőzölés).
 • Környezetünkben tiltsuk meg a dohányzást.
 • Lakásunk intimebb részeiben (fürdőszoba, hálószoba, gyerekszoba) papucsban közlekedjünk.
 • Ne vásároljunk lefóliázott készételt, a műanyag zacskókat felejtsük el. 
 • Az aerosolos dolgokat veszélyes hulladékként távolítsuk el otthonunkból.
 • Ruházatunk pamut, ágyneműnk természetes alapanyagú vagy bio matrac legyen.


Agyunkat, ha a fenti elvek szerint „átállítjuk”, és mint felelős családanya, családtagjainkat is tovább képezzük, nagyon sokat teszünk egészségünk védelme érdekében.

Az évek alatt elszenvedett napozási " traumákat "összegzi, és évek múlva akár bőrrák formájában adhatja meg a választ. Ne tegyük próbára tehát az emlékező képességét, védekezzünk a nap ellen. Remélhetőleg a divat is jó irányba mozdul, talán már nem szépségideál a sötétbarnára napoztatott, szoláriumozott bőr.

A védekezés alapelvei:

 • Délelőtt 11 és délután 16 óra között ne menjünk napra. 
 • Viseljünk könnyű vászonkalapot, sapkát, pamut alapanyagú szellős öltözékkel.
 • Kerüljük (kismamaként) a napvédő kenőcsöt vagy folyadékot, mivel kemikáliák. 
 • Ha kiszáradásra hajlamos a bőrünk, patikai testápolóval gondozzuk.
 • A nagy melegben üdítő lehet a gyakori (vegyszerek nélküli) zuhanyozás.

Ha egy kis buborékos ásványvizet is iszunk, még nem követünk el nagy bűnt. Néhány csepp citromlé és kicsit hűtött folyadék nagyon frissítő és élvezetes lehet.

 • A cukormentes italokkal viszont óvatosan bánjunk, mert ezek az esetek nagy részében mesterséges édesítőt tartalmaznak.
 • Az ízesített szénsavas italok is kerülendők, főleg az ételfestékek miatt.
 • A kávé sokat vitatott kérdés. Kis mennyiségben, (tejjel szelídítve) megengedhető, de ne fogyasszuk rendszeresen! Legyen ez egy ritka kis élvezet.
 • Az alkoholt kategorikusan tiltja minden orvos. Még néha-néha se csábuljunk el!

A folyadék bevitel bármelyik formája szükségképpen étkezések után fog bekövetkezni. 

Adjuk meg a módját, lessük el a mediterrán népek kényelmes, szertartásos evési, ivási szokásait. Szánjunk rá időt, hogy limonádénkat, ásványvizünket nyugodtan, kényelmesen ülve, jó társaságban kortyolgassuk. 

 • Kismamáknak javasolt étkezés után rövid szieszta, amit egy kiadós, délutáni séta is követhet.

Egészségünkre!

A felkészülés a terhesség előtt megkezdődik. Már a fogamzás előtt figyeljünk oda, hogy mit eszünk.
Kemikáliákra a terhes szervezet és a magzat is fokozottan érzékeny. Próbáljunk meg a terhesség előtti három, és a terhesség alatti kilenc hónap alatt biztos forrásból származó, ellenőrzött, termékeket fogyasztani. 

 • Házilag szűrt vizet fogyasszunk fokozott mennyiségben.
 • Idénytermékeket együnk minél többet, mert télen a szállítás közben utóérlelt citrusfélék, banán nem fogja tartalmazni azt a vitamin mennyiséget, amit kiskertünkben, kertészetben gyümölcsfáról frissen szedünk le.
 • A téli vitamin és vaspótlást orvosunkkal feltétlenül beszéljük meg.
 • Vásároljunk, vagy készítsünk biogabona félékből és teljes kiőrlésű lisztből készült, magas rosttartalmú kenyérféléket.
 • A tejtermékek fogyasztása a kalcium, a fehérje és a B vitamin bevitele miatt fontosak. A joghurtfélék, a sajtok és a tej, napi élelmiszerfogyasztásunk 10-20 %-át tegye ki.
 • A hal fogyasztása is nagyon ajánlott. Azonban kerüljük a tengeri halak, tonhalak túlzott fogyasztását. Ezekben sok mérgező anyag gyűlik össze.
 • A tyúktojás főzve és sütve is ehetjük, de figyeljünk, hogy szabadban kapirgáló szárnyastól legyen.
 • Nem javasolt a nyers hús, félig átsült hús, máj és májpástétom fogyasztása.
 • Zsiradékra mindenképpen szükségünk van, részben a vitamin felszívódás segítésére / A D E K /, részben pedig az egészséges idegrendszer működéséhez. A napraforgóolaj használata is ajánlott, mert omega 6 zsírsavat tartalmaz.
 • Vitaminok szedésével kapcsolatosan csak orvosi konzultáció után döntsünk.

Ha a fenti szabályokat szem előtt tartjuk, magunk és a születendő gyermekünk egészsége érdekében nagyot léptünk előre. Ugye nem is volt nehéz?