0 – 6 hónapos

Beszédet megelőző képességek

 

Ebben a korszakban legjobban az emberi beszéd ragadja meg a figyelmüket.

A gondozás során ragadjunk meg minden alkalmat, hogy beszéljünk hozzá pl.: fürdetés, pelenkázás közben elmondhatjuk neki, mi történik vele, de mondókázhatunk, énekelhetünk is. Fontos, hogy jól artikuláltan, gazdag mimikával, sok mosollyal tegyük ezt.

Ha már megpróbál ő is hangokat kiadni, utánozhatjuk is őt – így „beszélgetést” generálhatunk.

Szoptatás, etetés közben úgy üljünk, hogy minket érjen több fény, ha már tudja emelgetni a fejét, fektessük magunk mellé vagy a hasunkra, hogy minél jobban lássa, többet nézegethesse az arcunkat.

Ezek nemcsak azért fontosak, mert erősítik a kapcsolatunkat a babával, hanem azért is, mert hatással vannak a látás, a hallás fejlődésére, serkentik a hangadást, és még az érzelmek jobb kifejezését is segítik.

 


Látás

 

Csecsemőkorban fokozatosan alakul ki az éleslátás. A hirtelen megváltozó fényviszonyokat nem szereti, inkább a mozgást és a tompított fényt képes jól észlelni.

A szemeket mozgató izmok erősödését, a látás fejlődését mi is segíthetjük azzal, hogy minél több lehetőséget adunk neki, hogy „használja a szemét”:

 • terítsünk, varrjunk mintás anyagot a kiságy oldalára
 • tegyünk az ágyába színes játékokat (egyre kisebbeket, hogy amikor már meg tudja fogni, közelről is nézegethesse)
 • néha hordozzuk őt a mellkasunkon kifelé fordítva is
 • a mobilforgó is fejlesztő hatású, de mi is felszerelhetünk könnyű függönyanyagot vagy szélesebb szalagokat az ágy fölé
 • levegőzés közben toljuk a babakocsit fák, bokrok lombja alá – a levelek mozgása is felkelti a figyelmét
 • mozgassuk az arcához közel az ujjainkat pl.: mondókázás közben
 • bábozhatunk is neki (ujjbáb, plüss játék)
 • amikor már több időt tölt ébren, legyen a család életterében, ahol a körülötte mozgó emberekre is figyelhet
 • lehet játszani a zseblámpa fényével is a falon a kissé elsötétített szobában

 


Nagymozgás

 

Az újszülött első szabályossá váló mozgása a légzés, amit a légzés-szopás-nyelés összehangolása követ. Végtagjaik még hajlítottak, de mi is ki tudjuk őket óvatosan nyújtani (a baba is egyre gyakrabban megteszi), majd visszapattannak az eredeti helyzetbe.
Az első időszakban még egyszerre jár a keze-lába. A fejét hason és háton fekve is el tudja fordítani. A kiságyban elhelyezett színes tárgyak nemcsak a látását, a mozgását is fejlesztik

A csípőízület fejlődése szempontjából az a legjobb, ha a combok minél inkább terpeszben vannak és szabadon tud rugdalózni, ezért nem ajánlatos (főleg ébrenléti időben) a szoros pólya alkalmazása.

Ha mi magunk mozgatjuk a babát, a felemelés során figyeljünk a gerincoszlop és a fej megfelelő alá- és megtámasztására.

A fürdetést nem minden apróság kedveli – számukra még nem biztonságos a lebegés.

Ilyenkor:

 • tehetünk kevesebb vizet a kádba;
 • a kád aljára törülközőt – csúszásgátlóként;
 • be is bugyolálhatjuk őt a törülközőbe és úgy tegyük a vízbe.

Fürdetés után, pelenkázásnál hagyjuk egy kicsit meztelenül is mozogni. Közben alkalmazhatunk babamasszázst is (végigsimogatni, kicsit átmozgatni az egész testét, megfigyelni mennyire lazák az ízületei).

2 és 4 hónapos kor között már nem véletlenszerűen mozog, hanem irányítja egyes testrészeinek mozgását.

Egyformán használja mind a két oldalát (jobb és bal), de ha azt tapasztaljuk, hogy pl. a fejét az egyik oldalra kevésbé fordítja, akkor inkább abba az irányba tegyünk figyelemfelkeltő játékokat.

Naponta többször fektessük hasra a babát rövid időre – tudatosan szoktassuk őt ehhez a testhelyzethez is. Ha nem szereti:

 • hordozzuk őt a karunkra fektetve hassal lefelé – a papák ezt imádják csinálni;
 • feküdjünk mi is mellé, vagy tegyük a hasunkra a picit – ösztönözve őt, hogy emelgesse a fejét.

A kiságy fokozatosan váljon az alvás helyévé. Az ébrenlét időszakában másik helyre tegyük a babát, ahol biztonságosan, de szabadon tud mozogni (pl. járóka, játszósarok). Hisz a mozgásfajták folyamatos gyakorlásával erősödik az izomzata, és képessé válik egy még összetettebb mozgás kivitelezésére (megfogja a lábfejét, stabilan fekszik hason, hátáról az oldalára fordul, később át is fordul). Kisebb „balesetek” persze előfordulhatnak (beveri a buksiját), de amíg nincs „vészhelyzet”, hagyjuk őt kísérletezni.

 


Hallás

 

Az újszülött nagyon érzékenyen reagál a hangokra. Az erős vagy hirtelen zajra egész testével összerezzen, és van, hogy sírva is fakad. Ahogy fejlődik, egyre jobban figyel a hangokra és lassan meg tudja különböztetni a számára biztonságot jelentőt az ismeretlentől.

1-2 hónaposan ő maga is próbál hangot adni és a sírása is differenciáltabbá válik (másképpen sír például ha éhes, ha fáj valamije, ha kakis a pelenka, vagy ha csak egyszerűen társaságra vágyik).
2-4 hónapos kortól már felismeri az édesanyja hangját és az idő múlásával a családtagokét is.
Egyre jobban figyel a beszélőre.

Ahogy a mozgása fejlődik, elkezd a zaj irányába fordulni.

 • A nyugodt környezet fontos a babának, de a mindennapi zajokat jó, ha ő is megismeri, megszokja (ezek mellett elaludni is képes).
 • Gondozás (etetés, fürdetés stb.) előtt szólítsuk meg őt, és közben meséljük el neki, mi fog történni vele – biztonságérzetet ad a babának, össze tudja kapcsolni a cselekvést, történést az általuk keltett hangokkal.
 • Mondókázzunk, dúdoljunk, énekeljünk neki sokat – ha nincs jó hangunk, akkor is, mert az érzelmek kifejezését is megtanulhatja ez által.
 • A csörgő játékok abban lehetnek a segítségünkre, hogy használatukkal megfigyelhetjük, hogyan reagál a baba a különböző erősségű hangokra.
 • Ha valamilyen hangtól megriad, mutassuk meg neki a hang forrását – ezzel a szavak jelentését is tanulja.
 • Természetesen figyeljünk az ő jelzéseire is – mi is megtanuljuk, hogy melyik hangadás, milyen „kívánsághoz” kapcsolódik.
 • Elalvásnál hagyjuk őt magától elcsendesedni!

 


Finommozgás

 

Már az első hónapban kis kezük a szájukhoz ér, szopizzák, cumiznak vele. A fogóreflex könnyen kiváltható, ha tenyerüket nyomás éri. Két hónaposan egyre többet nyitogatja, nyújtogatja ökölbe zárt kezeit, ujjait. Ráfog anya ujjára.

 • A simogatás, babamasszázs, dajkálás, babakocsival való tologatás, ringatás nemcsak az érzékszervekre, hanem – ezekkel összefüggésben – a finommozgásra is jó hatással van.

2-4 hónapos korban a szem-kéz koordináció fejlődésével egyre pontosabban nyúl a játékok felé. Rövid ideig megtartja, majd rázogatja, szájba veszi és megtanulja elengedni is őket. Elkezdi felfedezni a körülötte lévő tárgyakat – tapogat, markolászik.

 • Adjunk rá olyan kis ruhát, amin van markolászható gomb, szalag.
 • Tegyünk az ágyába különböző tapintású anyagokból készült textileket, pl. kendőcskéket.
 • A színes, puha csörgők ebben a korszakban a kedvencek.
 • Adhatunk a kezébe is játékot, de a köréje elhelyezett tárgyakat véletlenszerűen is fedezze fel.

4-6 hónaposan végtagjait egyre tudatosabban kezdi használni (finomabban mozgatja karjait, kezeit, ujjait, lábait). Lassan már csak egy kézzel nyúl a tárgyakért. Megtanulja átadni egyik kezéből a másikba. Szeret dobolni, paskolni. Észreveszi az apróbb dolgokat is és azokat is megpróbálja megfogni. A leeső, elguruló játékok visszaszerzése is örömmel tölti el.

 • Gyakorolhatja az egyensúlyozást (kézzel, lábbal) nagyobb méretű, de könnyű tárgyakkal, pl. pöttyös labda, lufi, plüssállat.
 • Jól záródó üdítőspalackba szórhatunk magokat, homokot, kavicsot. Előkerülhetnek a háztartásból műanyagból, gumiból, fából, fémből készült eszközök is (persze olyanok, amelyek biztonságosak, nem tud leszakadni, letörni róla egy darabka). Ezek használata nemcsak a kezek ügyesítését, hanem a különböző minőségű anyagok tulajdonságainak felfedezését is segítik (puhaság, felület, hőérzet, súly, hanghatás stb.).

 


Szocializáció

 

Az első időben a baba számára a legfontosabb a biztonságérzet, amit öleléssel, ringatással érhetünk el. De újszerű ingerekre is szükség van, ezek teszik őt aktívvá, érdeklődővé.

1-2 hónapos korára – attól függően, hogy mi hogyan reagálunk a sírására – ő is megtanulja, hogy másképp sírjon, ha éhes, ha fáj valamije, ha tisztába kell tenni, ha ölelésre vágyik. Ha mosolygunk rá, utánoz minket, majd lassan megjelenik a „nekünk szóló” mosoly.

2-4 hónaposan már reagál a hangokra. Ő maga is szeret kurjongatni, gőgicsélni. Figyel ránk, szeret a társaságunkban lenni. De hagyjuk, hogy egy kicsit egyedül is legyen, így is próbálgassa a képességeit.

4-6 hónapos korára a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre inkább a tárgyakra terelődik a figyelme.

 • Tevékenykedés közben beszéljünk hozzá sokat.
 • Az érintés is nagyon fontos: csiklandozzuk, dögönyözzük, fürdetés után alkalmazzunk babamasszázst.
 • Nagy ágyon hancúrozhatunk, egymáshoz bújhatunk.
 • Közel hajolva az arcához vágjunk grimaszokat, öltögessük a nyelvünket.
 • Mondókázás, éneklés közben lovagoltassuk a térdünkön.
 • Vegyük a karunkba és táncoljunk zenére.
 • Közösen nézegessük, tapogassuk, játsszunk a tárgyakkal.
 • Hívjunk vendégeket ill. menjünk látogatóba közeli rokonokhoz, barátokhoz. Így megszokhatja az „idegenek” közelségét, társaságát.

 

MÉG TÖBB MESE, MONDÓKA ÉS FOGLALKOZTATÓ »