Mesetár

Mesék, mondókák

A mese fontossága

Miért meséljünk a gyerekeknek? Elsősorban azért, mert ha mesélünk, együtt vagyunk a gyermekünkkel. Azt érezheti, hogy fontos a velünk töltött idő. A szülők által mesélt, felolvasott mese fejleszti a gyerekek fantáziáját, képzelőerejét. Nem előre gyártott képeket, sablonokat hall vagy néz, hanem személyesen csak neki szólnak a történetek. A mesék fontos ősi tartalmakat hordoznak – főleg a népmesék –, amelyekkel könnyen azonosulhatnak a gyerekek, kitágítják számukra a valóságot, s felhasználhatják a problémáik megoldása során. Az érzelmi fejlődés mellett fontos szerepe van a meséknek és a mondókáknak az értelmi fejlődésben, a hangképzésben, a beszédfejlődésben.

A jó mesék – legyen az népmese vagy műmese – és a mondókák nem tudnak elavulni. A mesék által színesebbé és gazdagabbá válik a gyermeki lélek. Fontos, hogy felelős szülőként tegyük még érzelemgazdagabbá és élénkebbé a korai gyermeki fejlesztés idejét.

 

MIMÓ MESÉK

 

NÉPMESÉK

 

MONDÓKÁK

 

Foglalkoztatók, játékok

A kisgyermekkorban szinte minden játék – még a munka is – örömforrás. A közös tevékenykedés alatt nemcsak minőségi időt töltünk együtt és válik szorosabbá kapcsolatunk a gyermekünkkel, hanem számos más területre is hatást gyakorolhatunk. Fejleszthetjük az érzékszerveit, a gondolkodását, a kommunikációs és nyelvi képességeit, a szocializációját, az önállósodását és a mozgását. Olyan foglalkoztatókat, játékokat gyűjtöttünk össze, amelyekhez könnyen lehet beszerezni az alapanyagokat vagy akár a háztartásban is fellelhetőek, és sok esetben még eszközre se lesz szükségünk. Nem kell más, mint idő, türelem és egy kis kreativitás!